دبیركل فدراسیون طیور ایران تشریح كرد

اثر کوپن بر بازار مرغ و تخم مرغ

اثر کوپن بر بازار مرغ و تخم مرغ کار در محل: بگفته دبیرکل فدراسیون طیور ایران در صورتیکه طرح کوپن با هدف دفاع از معیشت خانوارها اجرا شده، شواهد بازار مرغ و تخم مرغ نشان داده است تمرکز تقاضا بر خرید کالابرگی، بازار آزاد را با رکود مواجه کرده و نرخها را به زیر نرخ تمام شده کشانده است؛ شرایطی که اگر ادامه دار باشد می تواند به کاهش تولید و ناپایداری عرضه در ماههای آینده منجر شود.



به گزارش کار در محل به نقل از ایسنا، بعد از حذف ارز ترجیحی نهاده های دامی و آزادسازی قیمت ارز در زنجیره تولید، بازار محصولات پروتئینی همچون مرغ و تخم مرغ با نوسانات قیمتی و تغییرات معنادار در الگوی عرضه و تقاضا روبرو شده است؛ سیاستی که باآنکه با هدف اصلاح ساختار اقتصادی، کاهش رانت و برگشت ارز اجرا شد، اما فعالین صنعت طیور باور دارند نبود پیش نیازهای اجرائی و هم زمانی آن با شرایط بحرانی اقتصاد کشور، فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان وارد کرده است. در همین جهت، فرزاد طلاکش، دبیرکل فدراسیون طیور ایران، در گفت و گو با ایسنا، به تشریح نتایج حذف ارز ترجیحی، وضعیت تولید مرغ و تخم مرغ و چالش های نقدینگی در این صنعت پرداخته است.

فرزاد طلاکش - دبیرکل فدراسیون طیور ایران - در گفت و گو با ایسنا، درباره ی شرایط بازار مرغ و تخم مرغ اظهار داشت: قیمت تمام شده مرغ گرم روی کاغذ حداقل حدود ۲۷۰ هزار تومان است، اما هم اکنون قیمت عرضه در بازار به طور متوسط به زیر ۲۰۰ هزار تومان رسیده است.

وی ضمن اشاره به شرایط تولید در ماه های گذشته اضافه کرد: باآنکه بنظر می رسید باتوجه به کاهش جوجه ریزی در ماه های قبل، نرخها افزایش یابد، اما به سبب مشکلات تأمین نهاده، خرید نهاده آزاد با قیمت بالا، کمبود نقدینگی مرغداران و نگرانی از شرایط بازار آینده، جوجه ریزی مطلوبی انجام نشد. از طرفی، الگوی مصرف مردم هم تغییر کرده و بخش زیادی از تقاضا به دریافت کوپن موکول شده است؛ به همین دلیل، خرید از بازارهای عادی کاسته شده و این موضوع سبب شده قیمت مرغ و تخم مرغ در حالی که باید اوج مصرف باشد، بطور غیرعادی پایین بماند.

طلاکش ضمن اشاره به شرایط بازار تخم مرغ اظهار داشت: هم اکنون تخم مرغ شناسنامه دار بسته بندی ۳۰ عددی که از نظر بهداشتی و امکان رصد و پایش اهمیت دارد، در فروشگاه های زنجیره ای حداکثر با قیمت حدود ۳۵۰ هزار تومان عرضه می شود، باآنکه در تعدادی واحدهای صنفی نرخها بالاتر است. این سطح قیمتی آینده مناسبی برای تولیدکنندگان ترسیم نمی کند، چونکه مرغداران به شدت با مشکل نقدینگی مواجه اند. تأمین نهاده از سامانه بازارگاه و شیوه های اعتباری بانک کشاورزی هم نتوانسته بطور مؤثر مشکل نقدینگی تولیدکنندگان را برطرف کند و مرغداران ناچارند نهاده را بصورت توافقی خریداری کنند.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران درباره ی وضعیت جوجه یک روزه گوشتی هم اظهار داشت: باآنکه قیمت جوجه یک روزه برای مدتی افزوده شد و حتی به حدود ۳۸ تا ۴۰ هزار تومان رسید، اما بازار کشش این قیمت را نداشت و مجدداً به زیر ۲۰ هزار تومان بازگشت؛ موضوعی که نشان داده است تولید مرغ برای شب عید کاهش خواهد یافت.

به گفته طلاکش، تداوم این شرایط به الگوی مصرف مردم وابسته است و در صورتیکه مصرف همچنان متکی به کوپن باشد، امکان افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ وجود نخواهد داشت، هرچند فشار زیادی به تولیدکنندگان وارد می شود؛ چونکه در نهایت نرخها تابع عرضه و تقاضاست.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران در ادامه ضمن اشاره به وضعیت تولید تخم مرغ اظهار داشت: باوجود این که انتظار می رود تولید مرغ در ماه های آتی کاهش پیدا کند، اما در عرصه تخم مرغ مشکلی وجود ندارد و تولید در سطح مناسبی قرار دارد؛ بطوریکه حتی احتمال مازاد تولید هم وجود دارد.

طلاکش در جواب این پرسش که آیا آزادسازی ارز ترجیحی به نفع تولیدکنندگان بوده است؟ اظهار داشت: صنعت طیور از سال ۱۳۹۹ با اسناد و محاسبات دقیق، مبحث آزادسازی را به دولت اعلام نموده و اصولا با آن موافق بود، اما آزادسازی مشروط به پیش نیازهایی بود که متاسفانه محقق نشد. اولین پیش شرط این بود که هیچ بازار موازی وجود نداشته باشد و قیمت گذاری صرفا برمبنای یک نرخ حقیقی در کف بازار صورت گیرد، در صورتیکه این اتفاق نیفتاد. دوم این که آزادسازی ارز باید کل زنجیره صنعت را شامل می شد؛ از واردکننده نهاده، کشتارگاه، کارخانه خوراک دام تا صنایع بسته بندی، چونکه با آزادسازی ارز، نیاز نقدینگی همه این بخش ها به شدت بیشتر می شود.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران اضافه کرد: دولت باید از محل ما به التفاوت ریالی، برای جبران افزایش نقدینگی این بخش ها تدبیر می کرد، اما در عمل تنها اقدامی که انجام شد آزادسازی ارز بود؛ آزادسازی ای که بدون فراهم شدن مقدمات لازم، صرفا منجر به افزایش نرخها شد و به نتیجه ای که صنعت انتظار داشت نرسید.

طلاکش ضمن اشاره به هم زمانی اجرای این سیاست با شرایط بحرانی کشور اشاره کرد: این آزادسازی دقیقاً در مقطعی اجرا شد که کشور با چالش های جدی داخلی و تحریمی مواجه بود. دولت تصور می کرد با آزادسازی ارز، صادرکنندگانی که ارز خودرا به کشور بازنمی گردانند، به برگشت ارز ترغیب شوند، اما در عمل نه فقط این اتفاق رخ نداد، بلکه به سبب تشدید تحریمها و مشکلات داخلی، انگیزه برگشت ارز هم کاهش پیدا کرد. در نهایت نه دولت به اهداف خود بطور کامل رسید و نه صنعت طیور به خواسته هایش دست پیداکرد. در شرایط فعلی، همچنان همان چالش های کمبود ارز و مشکلات پیشین پابرجا می باشد.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران در انتها اظهار داشت: امیدواریم ثباتی در سیاستها ایجاد شود، اما ارزیابی دقیق آثار این تصمیم نیازمند گذشت حداقل دو ماه زمان است و هم اکنون قضاوت درباره ی مفید یا مضر بودن این سیاست زودهنگام خواهد بود.

به طور خلاصه تأمین نهاده از سامانه بازارگاه و شیوه های اعتباری بانک کشاورزی هم نتوانسته به طور مؤثر مشکل نقدینگی تولیدکنندگان را برطرف کند و مرغداران ناچارند نهاده را به صورت توافقی خریداری کنند. دبیرکل فدراسیون طیور ایران در ادامه ضمن اشاره به وضعیت تولید تخم مرغ گفت: باوجود اینکه انتظار می رود تولید مرغ در ماه های آتی کاهش پیدا کند، اما در زمینه تخم مرغ مشکلی وجود ندارد و تولید در سطح مناسبی قرار دارد؛ بطوریکه حتی احتمال مازاد تولید هم وجود دارد. دولت تصور می کرد با آزادسازی ارز، صادرکنندگانی که ارز خودرا به کشور بازنمی گردانند، به برگشت ارز ترغیب شوند، اما در عمل نه فقط این اتفاق رخ نداد، بلکه به جهت تشدید تحریم ها و مشکلات داخلی، انگیزه برگشت ارز هم کاهش پیدا کرد.

منبع:

1404/11/13
14:25:08
0.0 / 5
10
تگهای خبر: اقتصاد , بانك , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
کار در محل

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

كار در محل

کار در محل سفارش دهنده

کاردرمحل: همراه شما در جستجوی بهترین خدمات؛ از کشف کسب و کارها تا ارتباط مستقیم و آگاهی از آخرین اخبار، همه چیز در یک جا

kardarmahal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار در محل محفوظ است