مهر بررسی می كند؛

پیدا و پنهان چالش های سازمان تامین اجتماعی

پیدا و پنهان چالش های سازمان تامین اجتماعی سازمان تامین اجتماعی بعنوان بزرگ ترین دستگاه متولی ارائه خدمات بیمه ای و درمانی به بالای 50 درصد جمعیت کشور، با چالش زیادی مواجه می باشد که دولت بعد برای آنها باید چاره ای بیاندیشد.



گروه جامعه: بیش از ۴۲ میلیون بیمه شده تامین اجتماعی در کشور، از خدماتی استفاده می نمایند که کمیت و کیفیت ارائه آنها هر از گاهی مبتلا به اختلال و نوسان می شود و در نتیجه آن، زندگی بیمه شدگان تحت تاثیر قرار می گیرد.
ارائه خدمات بیمه ای و درمانی بعنوان مهم ترین وظایف سازمان تامین اجتماعی در قبال بیش از ۴۰ میلیون بیمه شده، با فراز و فرودهایی هم راه است که موجب می شود بیمه شدگان گرفتار مشکل شوند. این در حالیست که اکثریت جمعیت بیمه شدگان از اقشار محروم و کم درآمد جامعه هستند و ضرورت دارد از حمایت های بیشتری برخوردار شوند. این در حالیست که سازمان تامین اجتماعی برای ارائه خدمات باکیفیت تر، با مشکلات تامین منابع و…، مواجه می باشد.
در همین ارتباط، اکبر شوکت نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر، به مهم ترین چالش های سازمان برای ارائه خدمات بهتر به بیمه شدگان پرداخت.
مهم ترین مطالبه بازنشستگان تامین اجتماعی
وی درباب مطالبات کارگران و بازنشستگان، گفت: مهم ترین مطالبه ما نحوه درست همسان سازی است چونکه با روندی که هم اکنون همسان سازی اجرا می شود، به طور قطع طی سال های آتی با مشکلات جدی برای تامین اعتبار آن مواجه خواهیم شد. از همین رو، از دولت می خواهیم بجای همسان سازی حقوق، افزایش حقوق ها را بر روی پایه حقوق بازنشستگان و کارگران بیاورد و در این صورت کارفرمایان با تامین حقوق فعلی می توانند نسبت به اجرای این قانون اقدام نمایند و دیگر تامین اجتماعی گرفتار مشکل نخواهد شد.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی اضافه کرد: درباب جامعه کارگری نیز از دولت می خواهیم که تعاونی های کارگری را فعال کند و با حذف پیمانکاری، همان کار را در قالب تعاونی به کارگران واگذار کند و با تشکیل این تعاونی ها، رشوه و فساد از بین می رود.
از دولت می خواهیم بجای همسان سازی حقوق، افزایش حقوق ها را بر روی پایه حقوق بازنشستگان و کارگران بیاورد شوکت درباب پرداخت ۸۹ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به تامین اجتماعی اظهار داشت: با گذشت چهار ماه از سال هنوز اتفاق خاصی در این خصوص رخ نداده و فقط چندین جلسه برای مشخص شدن شرکتها و نحوه واگذاری تشکیل شده اما در این خصوص به نتیجه نرسیده ایم. البته این را هم باید متذکر بشوم که تا نحوه واگذاری مصوب و طبق روال واگذاری ها صورت گیرد، ۶ ماه زمان می برد و بعید می دانم تا پیش از اختتام سال عملی شود.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی همین طور درباب واگذاری شرکت های ورشکسته به تامین اجتماعی اظهار داشت: در آخرین واگذاری ها، چندین شرکت و پالایشگاه ورشکسته به تامین اجتماعی داده اند که سازمان مجبور است برای احیای آنها هزینه زیادی کند و در مجموع به این واگذاری ها نقد داریم چونکه برمبنای ارزش واقعی بدهی دولت به تامین اجتماعی، شرکت یا سهام واگذار نمی گردد.
تبعات انتقام گرفتن دولت ها
وی اظهار داشت: دولت ها روال بدی را درباب عدم پرداخت بدهی به تامین اجتماعی بنیانگذاری کرده اند و به طور معمول در آخر دولت بجای انجام حرکت های عقلانی می خواهند از دولت بعدی انتقام بگیرند و اقدامات و سیاست هایی را در پیش می گیرند که ضد مردمی و بدون برنامه ریزی صورت گرفته که یکی از همین اقدامات، اجرای همسان سازی است.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی افزود: هم اکنون حقوق بازنشستگان کفاف زندگی آنها را نمی دهد و باید افزایش پیدا کند اما راه افزایش، اجرای همسان سازی است و عدم تامین اعتبار آن نیست و شورای عالی کار می توانست با تشکیل جلسه فوری، این مشکل را حل کند.
شوکت اضافه کرد: از دولت آینده انتظار داریم بوسیله مشورت با صاحبان فکر، اندیشه و متخصصین، به راهکارهای عقلانی نائل شود و ما نیز می توانیم به آنها کمک کنیم؛ همان گونه که راهکارهایی به دولت روحانی پیشنهاد داده بودیم، می توانیم آنها را به رییس جمهور جدید نیز بگوییم و فقط در صورت عمل به آنها است که تامین اجتماعی را از بحران نجات داد.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: نخستین اقدام در زمینه تامین اجتماعی این است که شورای عالی کار تشکیل گردد و با موافقت کارفرمایان، افزایش حقوق بر روی پایه ها بیاید تا سازمان بتواند با حق بیمه ای که دریافت می کند، نسبت به پرداخت حقوق بازنشستگان اقدام نماید.
همان گونه که راهکارهایی به دولت روحانی پیشنهاد داده بودیم، می توانیم آنها را به رییس جمهور جدید نیز بگوییم بگفته شوکت، با اجرائی شدن این موضوع، از میزان همسان سازی کم می شود و سازمان نیز با مشکل اعتباری مواجه نخواهد شد.
وی گفت: کارفرمایان دندان طمع را بکِشَند و همین طور سود مازاد تولید و سهام کارخانه را همانند گذشته به کارگران واگذار کنند البته پول آنرا می گیرند اما این اقدام در دراز مدت می تواند به سود کارگران باشد.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی اظهار داشت: متأسفانه امروز به جایی رسیدیم که حسرت روزهای گذشته را می خوریم و به طور قطع در صورتیکه اقدام فوری انجام ندهیم، در آینده با مشکلات بسیار جدی تری مواجه خواهیم شد و شاید دیگر هیچ اقدامی میسر نباشد.
پیشنهاد بدون هزینه به دولت سیزدهم
شوکت گفت: پیشنهاد دیگری که به رییس جمهور و دولت داریم، این است که تعدادی از مناطق مانند مکران را به تامین اجتماعی بدهند و یکسری اختیارات ویژه نیز برای سرمایه گذاری و سوددهی در اینگونه مناطق به ما بدهند. در چنین شرایطی می توانیم سرمایه های خودرا چند برابر نماییم و حتی می توانند این اختیارات را به صندوق بازنشستگی کشوری و لشگری بدهند که آنها نیز از حالت ورشکستگی نجات پیدا کنند.
وی افزود: تا حالا ده ها مورد از این پیشنهادات از طرف هیئت امنای تامین اجتماعی مطرح شده که بار مالی بر دوش دولت ندارد و موافقت آن فقط موجب رفع مشکلات تامین اجتماعی خواهد شد و به ضرر هیچ کسی نیست.
نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی اضافه کرد: درحالی که پایه حقوق ها ۴۰ درصد افزایش یافت اما منابع سازمان آنقدر زیاد نشد و به سبب اجرای همسان سازی بجای ۴۰ درصد، ۷۰ تا ۸۰ درصد با افزایش مصارف روبرو بودیم.
شوکت درباب عدم تامین منابع برای پرداخت حقوق اظهار داشت: برای پرداخت حقوق کار دارد به جاهای باریک می کشد، بار زیادی بر دوش سازمان است و متأسفانه دولت بعدی با چالش های زیادی روبرو خواهد شد.
وی تاکید کرد: اگر امسال ۴۰ هزار میلیارد تومان برای همسان سازی هزینه می شود، سال آینده این مبلغ به ۶۰ هزار میلیارد تومان و چند سال آینده نیز به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید؛ بدین سبب تامین این منابع، سازمان را با مشکل مواجه می کند و در صورتیکه بتواند آنرا تامین کند، بخش زیادی از سپرده های خودرا از دست می دهد درحالی که ما باید از این اعتبارات برای سرمایه گذاری استفاده نمائیم و شرکت هایی که به ما واگذار می شود را وارد بورس کرده تا بتوانیم از آنها بهره برداری نماییم.
اگر امسال ۴۰ هزار میلیارد تومان برای همسان سازی هزینه می شود، سال آینده این مبلغ به ۶۰ هزار میلیارد تومان خواهد شد نایب رییس هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی اظهار داشت: وقتی مجبوریم به سبب این که حتی یک ریال با گذشت چند ماه از سال بابت اجرای همسان سازی به ما ندادند، برای پرداخت حقوق ماهیانه از بانک عامل قرض بگیریم، طی سه تا چهار ماه آتی به طور قطع با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد و به مرور مجبور می شویم اموال خود بیمه شدگان را که در سازمان سرمایه گزاری نموده اند، برای پرداخت حقوق ها از دست بدهیم. مدیرعامل بعدی سازمان هر فردی که باشد، باید مدیرعامل مقتدری بوده و مهم ترین شاخصی که باید دارا باشد، این است که به شخص رییس جمهور آنقدر نزدیک باشد که بتواند برای دریافت بدهی، او را مجاب کند.
شوکت گفت: در بحث افزایش حقوق ها به سبب این که این افزایش بر روی پایه حقوق بازنشستگان و کارگران نیامد، خیانت بزرگی هم به جامعه بازنشستگی و هم جامعه کارگری شد.
وی اظهار داشت: اگر دولت و وزیر بعدی با همین تفکر فعلی برنامه ها را پیش ببرد، هر روز گرفتار فقر بیشتری خواهیم شد و لطمه اجتماعی و اعتراضات گسترده تر خواهد شد. هم اکنون نیز اصلاً وضعیت خوبی نداریم و باید نحوه همسان سازی در سطح ملی مطرح شود تا بتوانیم هر چه زودتر جلوی این ضرر را بگیریم و افزایش حقوق ها در راه درست خود افزایش پیدا کند. امیدواریم دولت بعدی بتواند چاره ای برای حل این مشکلات پیدا کند و با هماهنگی و همفکری با تشکل های کارگری و بازنشستگی، از نظرات و راهکارهای آنها نیز بهره مند شده و درباب خروج از بحران تصمیمات جدی بگیرد.
بازنشسته ای که ۳۰ سال سابقه کار دارد، یک سوم سبد هزینه را دریافت می کند و در طول ماه با دو سوم کسری مواجه می باشد. این موارد همچون مشکلاتی بوده که در دولت گذشته و فعلی با آن مواجه بودیم در همین حال، علی دهقان کیا رییس کانون بازنشستگان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، به ماده ۴۱ قانون کار اشاره نمود و اظهار داشت: برمبنای اعلام بانک مرکزی، هر ساله مبنای افزایش حقوق باید نرخ تورم باشد و این مساله در دستور کار شورای عالی کار قرار گیرد، در صورتیکه تورم پاسخگو نبود، باید سبد هزینه خانوار در نظر گرفته شود که متأسفانه در چند سال قبل به این قانون توجهی نشد و در نهایت امروز به جایی رسیده ایم که فاصله حداقل دستمزد یک ماه بازنشستگان و کارگران با حقوق واقعی تقریباً یک سوم است. بازنشسته ای که ۳۰ سال سابقه کار دارد، یک سوم سبد هزینه را دریافت می کند و در طول ماه با دو سوم کسری مواجه می باشد. این موارد همچون مشکلاتی بوده که در دولت گذشته و فعلی با آن مواجه بودیم.
وی با اشاره به این که از دولت جدید انتظار داریم پس از این در شورای عالی کار تورم واقعی را در نظر بگیرد، اظهار داشت: تامین اجتماعی یک نهاد عمومی غیردولتی است که دولت هیچ سهمی از نظر مالی در سازمان ندارد و به رغم این موضوع، به تعهدات بیمه ای خود نیز عمل نمی کند و همین موجب بروز مشکلاتی برای سازمان تامین اجتماعی شده است.
رئیس کانون بازنشستگان تهران در مورد متناسب سازی حقوق بازنشستگان نیز اظهار داشت: متناسب سازی از سال ۹۸ در دستور کار قرار گرفت و باتوجه به افزایشی که صندوق های لشگری و کشوری داشتند، تامین اجتماعی نیز متناسب سازی را در دو مرحله انجام داد و در نهایت در سال ۱۴۰۰، ۵۲ هزار میلیارد تومان به هزینه های سازمان برای همسان سازی اضافه گردید.
وی با تاکید بر این که نگران آینده خودمان هستیم، اظهار داشت: با این عدد و رقم هایی که مطرح می شود و منابع و مصارف سازمان و همین طور کسری اعتباری که هر ماه دارند، آینده خوبی برای خودمان نمی بینیم و انتظار داریم مسئولان هر چه زودتر فکری برای رفع مشکلات و چالش های تامین اجتماعی داشته باشند.
رئیس کانون بازنشستگان تهران به بخش درمان بیمه شدگان اشاره نمود و اظهار داشت: به رغم کوشش های انجام شده، بخش درمان ما تقریباً فَشَل است و از طرف دیگر، شورای عالی نظام پزشکی تعدادی از داروهای ما را از شمول بیمه خارج کرده و همین سبب شده هزینه های درمان روز به روز برای بازنشستگان و بیمه شدگان بیشتر شود بنا بر این باید توجه ویژه ای نیز به این بخش داشته باشند.
با این عدد و رقم هایی که مطرح می شود و منابع و مصارف سازمان و همین طور کسری اعتباری که هر ماه دارند، آینده خوبی برای خودمان نمی بینیم و انتظار داریم مسئولان هر چه زودتر فکری برای رفع مشکلات و چالش های تامین اجتماعی داشته باشند دهقان کیا اظهار داشت: از دولت جدید انتظار داریم تورم را مهار کند چونکه باتوجه به تورم افسارگسیخته که چند روز قبل افزایش قیمت برخی کالاها ۱۲۰ تا ۱۵۰ درصد اعلام شد، هر چقدر هم افزایش حقوق داشته باشیم، باز هم نسبت به تورم عقب هستیم. ما دو سال برای اجرای همسان سازی زحمت کشیدیم اما افزایش بی رویه تورم موجب شد که این افزایش دردی از بازنشستگان دوا نکند و همچنان با مشکلات مواجه باشند.
به نظر می رسد وضعیت سازمان تامین اجتماعی بعنوان بزرگ ترین سازمان بیمه ای و درمانی کشور، به شدت بحرانی است و اگر فکری به حال مدیریت این مجموعه بزرگ غیر دولتی نشود، زندگی بیش از نیمی از جمعیت کشور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
گرانی ها و بحران های اقتصادی که شرایط کشور را گرفتار مشکلات عدیده ای ساخته است، سبب شده تا بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی در گذران امور روزانه زندگی تحت فشار قرار بگیرند.
ناگفته نماند که همه مشکلات بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی فقط ناشی از مشکلات دولت نیست، بلکه قسمتی از آنها ناشی از سوءمدیریت سازمان تامین اجتماعی است و البته پول هایی که وارد این سازمان می شود، اما معین نیست چرا برای بیمه شدگان و بازنشستگان ثمرات و آثار چندانی نداشته است. شاید مدیریت شستا، نقطه ای است که باید روی آن دست گذاشته شود و مشخص گردد مدیریت این هلدینگ بزرگ اقتصادی چگونه نظارت می شود.
بیش از ۴۲ میلیون نفر از جمعیت کشور انتظار دارند شرایط زندگی آنها باتوجه به درآمدهای کلان شستا، بهتر شود.


منبع:

1400/04/27
11:27:55
0.0 / 5
1036
تگهای خبر: اقتصاد , بازنشستگی , بازنشسته , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
کار در محل

كار در محل

کار در محل سفارش دهنده

kardarmahal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار در محل محفوظ است