گزارش كار در محل؛
راه طولانی اراك تا شهر دوستدار كودك شدن، بودجه و همكاری نیاز است
كار در محل: شهر دوستدار كودك، شهری است كه كودكان می توانند در فضای آن به رشد اجتماعی دست یابند، اما اراك با خاصیت های چنین شهری فاصله دارد و برای تحقق این مهم نیازمند بودجه و همكاری میان بخشی است.
خبرگزاری مهر - گروه استان ها: شهر دوستدار كودك همانطور كه از نامش پیداست به شهری گفته می شود كه تمام امكانات لازم برای رفاه و آسایش و رشد اجتماعی كودكان در آن فراهم باشد. كودكان دارای نیازهای مربوط به خود هستند كه باید در ساختار شهری به این نیازها توجه گردد، اما متاسفانه با عنایت به گسترش بیش از پیش جمعیت و توسعه شهر نشینی این مساله نادیده گرفته شده است، موضوعی كه در جوامع پیشرفته بسیار مورد اهمیت قرار دارد.
باید توجه كرد كودكان با محیط پیرامون خود سریع ارتباط برقرار می كنند و خصوصاً با قرار گرفتن در محیط شهری تاثیر زیادی می گیرند كه رشد فكری و خلاقیت آنها را بدنبال دارد. همین طور دوران كودكی به جهت اینكه بیشتر به بازی و سرگرمی می گذرد زمینه ای بسیار مناسب برای شكل دهی ارتباط مناسب میان كودكان و شهر است.
امروز در كشور ما نیز سوژه تحقق «شهر دوستدار كودك» مورد توجه برنامه ریزان و دست اندركاران امور شهری در شهری قرار گرفته است اما در این زمینه تا دستیابی به شرایط مطلوب فاصله بسیار وجود دارد.
در شهر دوستدار كودك، مشاركت و نقش شهروندی كودكان باید مبنا قرار داده شود و با انجام اقداماتی مناسب حس هویت، امنیت، تعلق مكانی را برای كودكان ایجاد گردد و شهر به سمت تبدیل شدن به بستری برای برآوردن نیازهای مختلف كودك و رشد و پرورش همه جانبه وی سوق یابد.
با یك نگاه كلی و اجمالی به مولفه هایی كه ذكر شد و همین طور ارزیابی وجود یا فقدان این مولفه ها در شهر اراك، می توان به این نتیجه رسید كه اراك تا شهر دوستدار كودك شدن راه طولانی در پیش دارد كه باید طی نماید.
یك روانشناس در گفت و گو با خبرنگار مهر در این زمینه اظهار نمود: باید از نگاه بچه ها به جامعه و شهر نگاه نماییم سپس متوجه نیازهای آنها خواهیم شد و می توانیم شهری دوستدار كودك را تحقق ببخشیم.
فاطمه ولایت اظهار داشت: در شهر دوستدار كودك باید همه چیز كودكانه و سرشار از رنگ باشد و قدرت خلاقیت را به نمایش گذارد تا كودكان نیز از ذهنی خلاق برخوردار شوند.
وی بیان كرد: در شهر اراك بعنوان شهر دوستدار كودك، پارك كودك وجود ندارد و امكاناتی هم كه در پارك ها وجود دارد بسیار اندك است كه باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام داد و از شهرداری اراك انتظار می رود برای راه اندازی پارك كودك اقدام نماید.
راه طولانی شهر اراك تا تحقق شاخصه های شهر دوستدار كودك
در این خصوص مدیر كل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان استان مركزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار نمود: شهر دوستدار كودك به شهری اطلاق می شود كه در آن كودكان در گروه های سنی مختلف آرامش، امنیت و آموزش را به خوبی مشاهده و تجربه كنند و بتوان شرایط مناسب زندگی را برای آنها فراهم ساخت.
جهانبخش قنبری افزود: اینكه بتوان شهری را در دنیا یافت كه تمام خاصیت های مربوط به سنین كودك و نوجوان را داشته باشد شاید آرمانی باشد اما دولت های مختلف در تلاش هستند شرایطی مطابق با معیارهای كودكان به وجود آورند كه این امر نیز دشوار بنظر می رسد.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان استان مركزی اظهار داشت: نه تنها شهر اراك بلكه سایر شهرهای كشور از شاخصه ها و خاصیت های شهر دوستدار كودك فاصله دارند. به واسطه نامگذاری شهر اراك بعنوان شهر دوستدار كودك امكانات لازم را باید برای بچه ها پیش بینی نمود.
توزیع عادلانه امكانات برای كودكان در شهر دوستدار كودك باید رعایت شود و توجه كرد كه در بحث های آموزشی، بهداشت و درمان، این تقسیم عادلانه یكی از شروط تحقق شهر دوستدار كودك استقنبری اظهار نمود: از دستگاه های اجرایی مرتبط و سایر ارگان های استان انتظار می رود اقدامات لازم را برای تحقق شهر دوستدار كودك در اراك انجام دهند و تقسیم وظایف هر یك صورت پذیرد و هر دستگاهی مسئولیت خودرا مشخص نماید و بررسی فعالیت های دستگاه هایی كه با حوزه كودك سر و كار دارند نیز صورت گیرد.
وی اظهار نمود: اقدامات مهمی باید برای شهر دوستدار كودك انجام داد همچون امكانات و وسایل تفریحی را باید اختیار بچه ها قرار داد تا بتوانند به راحتی در شهر زندگی كنند و از خدمات شهری، آموزشی و... استفاده كنند تا یك شهر دوست داشتنی از نگاه آنها را داشته باشیم اما اینكه تا چه حد بتوان این اتفاق بزرگ را مدیریت كرد بحث بسیار مهمی است.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان استان مركزی اظهار داشت: توزیع عادلانه امكانات برای كودكان در شهر دوستدار كودك باید رعایت شود و باید توجه كرد كه در بحث های آموزشی، بهداشت و درمان، این تقسیم عادلانه یكی از شروط تحقق شهر دوستدار كودك به حساب می آید.
قنبری جایگاه مشاركت كودكان در تصمیم گیری ها را مهم برشمرد و اظهار داشت: باید بررسی نماییم كه اگر وسیله بازی را برای بچه ها ایجاد كردیم، تا چه اندازه برای كودكان مفید بوده و به چه میزان از این وسیله احساس رضایتمندی دارند.
مدیركل كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان استان مركزی با اشاره به اینكه آراستگی محیط شهر دوستدار كودك باید متناسب با نیازهای بچه ها باشد، اظهار نمود: آماده سازی فضای بصری و تفریحی برای كودكان مهم می باشد. باید بدانیم رنگ ها و تابلوها كه در این فضاها مورد استفاده قرار می گیرد برای بچه ها است. شهر دوستدار كودك، شهر انسان ساز است برای اینكه كودكان مقرر است بعنوان انسان ها و شهروندان در این شهر رشد كنند.
تحقق شهر دوستدار كودك نیازمند تخصیص بودجه و تصمیم اجرایی
در ادامه یكی از اعضای شورای اسلامی كلانشهر اراك در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: وزارت كشور دستورالعملی را برای شهرهای بزرگ و مراكز استان ها در نظر گرفته كه بعنوان شهر دوستدار كودك معرفی شوند، برای اینكه كودكان قسمتی از جمعیت جامعه را می سازند و باید امكانات شهر برای آنها فراهم باشد.
طوفان محمدی اظهار داشت: توجه به فراهم ساختن امكاناتی كه در پارك ها و پیاده روها جهت استفاده بچه ها وجود دارد، تابلوهای عبور از خیابان ها، اتاق های مادر و كودك در پارك ها و مراكز خرید باید در شهر دوستدار كودك مد نظر قرار گیرد.
وی اظهار نمود: با عنایت به صدور پروانه برای ساختمان ها و مجتمع ها، هنگامی كه مجتمعی ایجاد می شود باید فضایی برای كودكان اختصاص یابد و در ساختار شهری لازم است كه فضاهایی برای كودكان در نظر بگیریم.
شورای اجرایی در شهر اراك با همكاری دستگاه های ذیربط برای تحقق شهر دوستدار كودك به وجود آمده استاین عضو شورا بیان كرد: همین طور هنگامی كه در پارك ها، فضاهایی برای كودكان در نظر می گیریم بهتر است توزیع امكانات به تفكیك سن آنها صورت پذیرد.
وی اظهار داشت: در گذشته موسسات و سمن های بسیاری در برخی از شهرها پیرامون سوژه كودك فعالیت هایی انجام دادند بطور مثال در زرند كرمان این كار انجام شده است. در شهرهای كوچك با همكاری فرماندار و شهردار آن و حتی كمك های مردمی اقداماتی در این زمینه انجام شده است.
این عضو شورا اشاره كرد: هم اكنون شورای اجرایی در شهر اراك با همكاری دستگاه های ذیربط برای تحقق شهر دوستدار كودك به وجود آمده و حتی می توان از همكاری كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان در این خصوص بهره برد.
محمدی اظهار داشت: برای تحقق شهر دوستدار كودك قسمتی از بودجه مورد نیاز را می توان از استانداری تامین كرد و شهرداری نیز از بودجه سالانه برای این مساله مبلغی را باید در نظر بگیرد.
وی اظهار نمود: اگر بحث شهر دوستدار كودك در اراك مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد، ارگان ها همسو با یكدیگر عمل می كنند و موازی كاری صورت نمی گیرد. اگر هر ارگانی وظیفه خودرا به درستی انجام دهد موفق عمل خواهیم كرد و اگر در تصمیم گیری ها و مراحل اجرایی از نظرات مردم استفاده نمائیم، اقدامات رضایت بخش تری صورت می گیرد.
به نظر می رسد انتخاب شهر اراك بعنوان شهر دوستدار كودك در گام نخست اقدامی است تا این مساله تحقق پذیرد، اما باید توجه داشت كه برای تحقق این مهم باید فضاهای شهری را متناسب با نیازهای واقعی كودكان و نوجوانان طراحی و آماده نماییم و تنها یك نام گذاری نمی تواند شاخصه های شهر دوستدار كودك را تحقق بخشد.
منبع: كار در محل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب